STEVEN DHONDT

Artiest op het oog

Steven Dhondt is striptekenaar en illustrator. Hij draagt een zwart montuur dat karakter geeft aan zijn gezicht en onbewust zijn artistieke uitstraling vergroot. “Als ik mensen tegenkom, leggen ze meteen de link met een artiest.”

Student en vriend van Marc de Bel

Steven Dhondts tekeningen zijn rauw, krachtig, ongelikt. Een ietwat vuile stijl typeert zijn werk. Sinds 2000 houdt hij zich fulltime bezig met illustreren en tekenen. Voordien werkte hij als architect. “Niet echt mijn ding,” vertelt hij openlijk. “Ik heb altijd verhalen willen vertellen. De wereld in beeld willen brengen. Als kind was ik de hele tijd aan het schetsen. In de lagere school zat ik in de klas bij Marc De Bel. Hij is een grote inspiratiebron geweest in mijn evolutie als tekenaar. Hij erkende mijn talent, heeft mij aangespoord om het te blijven ontwikkelen en is mij ook altijd blijven volgen.” Boeken van de Bel zoals ‘De Zusjes Kriegel’, ‘Het Ei van Oom Trotter’ en de stripreeks ‘Pit en Puf’ werden geïllustreerd door Steven. Ze vormden de aanleiding naar meer werk als illustrator van jeugd- en prentenboeken. Nadien rolde hij meer en meer de stripwereld in.

Red Rider

Steven werd de vaste hand achter comics zoals Ooievarken en stripreeksen zoals De Kriegels. De laatste vier jaar werkte hij voornamelijk aan een remake van de Rode Ridder, samen met Lectr die we kennen als cartoonist voor onder andere de Standaard. Red Rider is een moderne interpretatie van het origineel. “We speelden al even met het idee om de verhalen van de Rode Ridder opnieuw vorm te geven,” legt Steven uit. “We wilden hem wegtrekken uit de middeleeuwen, zijn universum verplaatsen naar de 21ste eeuw. In onze adaptatie dwaalt de Rode Ridder op een motor rond in het hedendaagse Irak en de Midwest. We hebben er een eigentijdse versie van gemaakt, donkerder dan het origineel, met een meer subtiele verhaallijn.” Tussen september en december verschenen drie albums kort na elkaar. “Ook stripliefhebbers houden ervan om te bingewatchen. We projecteren de Rode Ridder op de wereld van vandaag, en die is soms heel complex. Door in te zetten op een minireeks verlagen we de drempel.”

Haar heb ik niet meer, dus wilde ik iets toevoegen dat mijn gezicht karakter geeft, dat het decor verfraait

Bril met karakter

Steven draagt een karaktervolle, zwarte bril met een stevig montuur. “Haar heb ik niet meer, dus wilde ik iets toevoegen dat mijn gezicht karakter geeft, dat het decor verfraait,” glimlacht hij. “Als ik mensen tegenkom leggen ze snel de link met een artiest. Blijkbaar zegt die bril echt iets over wie ik ben. Dat is fijn. Vroeger nam ik gewoon ‘iets’, nu is mijn keuze meer overwogen. Jan en Frederik helpen daar enorm bij. Hun gedrevenheid spreekt mij aan. Ze zijn ook met meer bezig dan brillen alleen. Ze hebben oog voor muziek, kunst, cultuur. Er is een klik. Elk jaar maak ik voor de broers ook een affiche als de winkel sluit tijdens de zomer. Bovendien: we zijn alle drie vertellers, elk op onze eigen manier. Het inspireert om naar mensen als Jan en Frederik te luisteren.”